понеделник, 28 май 2012 г.

Какво е Психологически обрат ?

През 1980 година , водещият психолог Доктор Роджър Калахан измисля ново лечение за психологическите проблеми наречено Терапия на Мисловното Поле (Thought Field Therapy - TFT). TFT работи по-скоро като акупунктурата, стимулирайки енергийните канали на тялото. Въпреки това при нея не се използват игли. Вместо това пациента потупва с пръст различни части на тялото си. Резултати те са впечатляващи и емоционални проблеми често изчезват за минути. Една година преди да създаде TFT, доктор Калахан прави интересно откритие. Той е знаел че около 40 % от пациентите много трудно се третират. В последствие той осъзнал че те страдат от състояние, което нарекъл психологически обрат (ПО), при което електричната полярност на енергийната система на тялото е обърната. Докато човек е в това състояние много различни лечения (не само TFT) са неефективни. Добър пример може да бъде фенерче с батерии. Ако сложим батериите по погрешният начин не се получава нищо.
Първоначално той нямал никаква идея как да се справи с него. В последствие след месеци на изследвания и експерименти, той открил че психологическият обрат може да бъде преодолян , чрез потупване на специфична точна от страни на дланта.

По устойчиви случаи на психологически обрат (познати като повтарящ се обрат) могат да бъдат преодоляни чрез въртеливо масажиране на специална точка която той нарича болезнена точка (soar spot), която се намира под ключицата.

Всеки човек влиза в статус на психологически обрат от време на време - това е универсално изживяване. Ключовите признаци на ПО са доста интересни, а именно обрат на концепциите - хората ще кажат "ляво", когато имат предвид дясно и обратно или ще напишат грешно две букви в една дума. Интересно е че този "Обрат на концепциите" е винаги на 180 градуса. Хората ще кажат "север" , когато имат предвид "юг" ( но не "изток", когато имат предивд "север" ) Друга особеност на ПО е че хората не отчитат на съзнателно ниво своята грешка.

Видове психологичен обрат.

ПО може да бъде много специфично. Например то може да се прояви когато човек мисли за компютри - " Аз имам умствен блокаж относно компютрите" , но ПО да не присъства в други зони на живота му. Някои хора имат така наречения "масивен обрат" , при което той се изразява докато мислят за почти всички зони от живота си. Тези индивиди се характеризират с негативен, ядосан, самосаботиращ се статус и са склони към отлагане и деструктивно поведение. Алкохолиците, хората които употребяват наркотици и страстните пушачи без съмнение страдат от масивен Психологически обрат.

ПО може да има сериозни последствия. Например има много случаи , когато пилотът изправен пред ситуация когато единият двигател спира, (в самолет с два двигателя) спира работещия. Има доказателства че ПО може да спира излекуването. От десетилетия ортопедичните хирурзи знаят че някои кости отказват да зараснат, в някои случаи зарастването може да бъде стимулирано с прилагането на електрични импулси през страната на фактурата. Това работи като коригира обръщането на електрическата полярност, причинена от ПО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар