събота, 19 май 2012 г.

Причините за влошеното зрение.


Kак окото успява да акомодира за да държи на фокус обекти на близко и далечно разстояние ?

Ще разгледаме теорията която е широко приета за вярна и на нея се базира твърдението че влошеното зрение не може да се подобри и че единственият вариант да се коригира е чрез очила, лещи и операции.
Тя приема че лещата и мускулите които са около нея извършват извършват цялата работа свързана с акомодацията на окото.
Когато човек има късогледство - очната ябълка е по-дълга, лъчите се пресичат преди ретината и образът на далечно разстояние става неясен.

При далекогледство очната ябълка е скъсена и в резултат на това лъчите се пресичат зад ретината - резултат е неясен образ на близко разстояние.

При наличието на астигматизъм - формата на очната ябълка е неправилна - в резултат на което образът не е ясен нито на близко, нито на далечно разстояние.
При тази теория причината за неправилното фокусиране е отслабването на мускулите около лещата (ресничестите мускули; ciliary muscles) и промяната на формата на очната ябълка) От тази гледна точка - нищо не може да се направи по въпроса- зрението не може да се подобри, а само да се влошава.
Сега ще разгледаме теорията на Уилям Бейтс (http://en.wikipedia.org/wiki/William_Bates_%28physician%29), за това как окото успява да акомодира и защо се появяват различните видове проблеми свързани с рефракцията на светлина.
Причината за влошеното зрение е пренапрежение в околоочните мускули. И до сега се смята че единствената роля на тези мускули е да движат окото в различни посоки, но Бейтс успява да докаже че 90 % от фокусната сила на окото се дължи косите мускули. Само 10 процента от фокусната сила е в резултат на лещата и мускулите около нея. На снимката от долу косите мускули са inferior oblique и superior oblique.



Когато тези мускули са силно напрегнати - това променя нормалната форма на очната ябълка - в резултат на което светлината не се фокусира правилно върху ретината. Ресничестите мускули около лещата също са под постоянно напрежение за да могат да компенсират неправилната работа на косите мускули.
Когато човек е подложен продължителен период от време на емоционален стрес - се изгражда модел на стягане в мускулите около очите му , които става постоянен. Обикновено причина за това са подтиснати страхове, травмиращи спомени, ниска себеоценка, ниско самочувствие , постоянно безпокойство. Всички тези фактори допринасят за подсъзнателния стрес - който държи косите мускули под постоянно напрежение , в резултат на което формата на очната ябълка е променена и зрението е влошено. За да бъде подобрено се изисква промяна в светоусещането и идентичността, премахване на причинителите на подсъзнателният стрес. В период когато човек се чувства самоуверен и щастлив - зрението му ще се подобри или напълно ще се възстанови. (ако не носи очила или лещи, които биха спрели оздравителния процес, държейки окото в "замръзнала" позиция).



Автор: Димитър Томов


1 коментар: