четвъртък, 17 май 2012 г.

Какво представлява ТЕС ?

ТЕС е съкращение на Техника за Емоционална Свобода. Нейното основно предназначение е бързо и ефективно премахване на негативни емоции.
Базира се на откритието на древните китайци че в тялото ни има енергийни канали ( меридиани ) и когато човек има някакво заболяване или негативна емоция енергията в тези канали не протича правилно.

Как в създадена ТЕС ?

Историята започва със случайно откритие на доктора по психология Роджър Калахан. Той имал пациентка с панически страх от вода. Жената страдала от тази фобия повече от 20 години. Един ден докато разговаряли , той я запитва къде усеща страха в тялото си. Тя му отговаря че го усеща като силно стягане в стомаха. Тогава Калахан, който по това време изучавал енергийната система на тялото, решава да експериментира и да стимулира чрез потупване стомашния меридиан. Тогава фобията на жената "магически" изчезва, а Калахан започва допълнително експерименти и създава своята техника TFT (Thought Fiеld Therapy). Той създава множество протоколи (последователност на стимулиране на точките) за различните видове проблеми - страх, гняв, безпокойство и.т.н.)

В последствие инженерът Гари Крейг, който от малък се интересува от психология и личностно развитие заплаща сумата от 100 000 долара на Калахан за да изучи всички тънкости около TFT. Гари Крейг създава EFT (Emotional Freedom Technique). Той опростява метода на Калахан като вместо да се използват различни протоколи за различните проблеми и да се търси точно кой меридиан е блокиран, в EFT (ТЕС) се стимулират всички точки и по този начин се спестява много време.

Теорията около това как работи тес.

Основната теза на Гари Крейг е че причината за всяка негативна емоция е дисбаланс в енергийната система на тялото. Общото становище до тогава е било че мисълта поражда негативната емоция. Затова методите са били насочени към това как мисълта да не се появява, да бъде променена , заменена и.т.н. Гари Крейг развива идеята че има нещо което се случва между мисълта и негативната емоция - и това е липсващото звено - именно смущаването на енергийното поле. Тоест ако можем да балансираме енергийното поле, прекъсваме връзката и мисълта не може да предизвика негативна емоция. В следващото изображение са показани някои от основните точки които се използват при тес.


Когато например човек има фобия , мозъкът на база на връзките, асоциациите, спомените и миналия опит на индивида, активира силна реакция в тялото. Той използва меридианите за да контролира органите в тялото и да създаде реакцията която е нужна за самозащита. Стимулирайки точките (които се явяват начало и край на съответни меридиани) се изпращат електрически импулси по меридианите, който балансират енергийната система, нарушавайки комуникацията между мозъка и тялото. Резултатът е отпускане в тялото - симптомите на страха изчезват. Между мозъка и тялото има обратна връзка, комуникация, те са като едно цяло. Когато тялото е отпуснато това е сигнал за мозъка да се успокои също. Променя се значението на проблема - разкъсват се стари неврони връзки и на тяхно място се изграждат нови. По този начин се действа и със всяка друга негативна емоция - докато човекът е фокусиран на проблема се балансира енергийната система в резултат на което значението на проблема се променя и негативната емоция изчезва. Обикновено един проблем има множество вградени отделни аспекти и за да бъде успешен тес, те трябва да бъдат адресирани.



Автор: Димитър Томов

Няма коментари:

Публикуване на коментар