неделя, 20 май 2012 г.

Зрението като метафора

Защо очите ни се наричат прозорци на душата ? Каква е връзката между нашето зрение и начина ни на живот ? Виждането не е просто физически процес включващ точност. То е многоизмерна функция , която е свързана с нашия емоционален и мисловен статус, както и с нашата личност.


Всеки тип влошаване на зрението се отнася до специфични типове личност и характер. Всички хора с късогледство имат нещо общо в тяхната личност, всички далекогледи имат определени особености на характера, както и всички хора с астигматизъм се сблъскват с подобни проблеми в своя живот. Всички видове нарушено зрение показват стресов начин по който човекът комуникира с околната си среда. Стресът е отговорен за всички емоционални и физически дисбаланси и той оказва влияние на това как индивида взаимодейства със своята околна среда. Стресът се запазва във физическото тяло по множество начини, включително напрежение в определени мускули. Може да кажем че физическото напрежение е емоционално и умствено напрежение проявяващо се във физическото тяло - в мускулите. Напрежението в определени мускули е свързано с определени емоции и ментални статуси. С други думи там където чувстваме напрежението отговаря на това защо го изпитваме.
Различните видове проблеми с рефракцията на светлина се разпознават като прекомерно напрежение в определени около очни мускули и с определени емоционални модели. За да разберем този процес, нека да погледнем как той работи. Около всяка очна ябълка има шест очни мускула. Ние използваме тези мускули за да движим очите си в различни посоки и все още се мисли че това е тяхната единствена функция. Открито е че тези мускули са сто пъти по-силни отколкото трябва да бъдат за да изпълняват тази функция. И предвид че структурата и функцията в човешкото тяло са свързани, става очевидно че тези мускули трябва да имат и друга функция.
Около очните мускули също служат като част от фокусният механизъм за нашето зрение
в комбинация с лещите и ресничестите мускули около тях. Те карат очната ябълка да се удължи или да се скъси
в зависимост от това какво гледаме и какво мислим и чувстваме. Четири мускула дърпат всяко око обратно в очната орбита, скъсявайки очната ябълка. Пренапрежение в тези мускули , наречени прави, създава състояние на далекогледство и се изпитва емоционално като напрежение в съзнанието. То може да е в резултат на подтиснат гняв или вина или чувство че индивида не е толкова важен колкото другите.
Два мускула около всяка очна ябълка, наречени коси мускули, я обграждат като колан и когато тези мускули са напрегнати те притискат очната ябълка и тя се удължава. Пренапрежение в тези мускули е свързано с късогледството, а напрежението се изпитва в съзнанието като криене навътре в себе си, страх или неувереност като филтър на възприятието, чувство на заплаха, невъзможност да бъде себе си. Неравномерни напрежения върху различни мускули може да създаде състояние на астигматизъм като притиска очната ябълка в различни посоки ,
нарушавайки кръглата форма на окото. Това се изпитва от индивида като чувство че е изгубен, имайки несигурност или обърканост относно
своите ценности, това което наистина искат или наистина чувстват. Ценности от "вън" са били пренесени "вътре", по начин който не е естествен или реален за индивида. Стресът от тази ситуация се изпитва в съзнанието на човека като напрежение в около очните мускули.
Нарушеното зрение идва в период от живота на човек , когато той изпитва стрес във връзка със своята среда и не вижда ясно в този момент - пряко и преносно. Когато това продължи дълго време или с голяма сила, очните мускули които държат тези напрежения могат да останат за постоянно "замръзнали", държейки очната ябълка в неправилна форма. Предвид че напрежението в мускулите е свързано с напрежението в съзнанието на индивида, това го държи в определен статус на съзнание. Когато правилният тонус на очните мускули се възстанови, очната ябълка добива натуралната си форма и ясното зрение се възвръща. Напреженията от тялото и съзнанието са освободени и има преход към по- лесен, ясен и натурален начин на съществуване. Естественият статус на нашето зрение е яснота и възвръщането към нея е свързвано с възвръщането към баланса и това наистина да бъдем себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар