неделя, 20 май 2012 г.

Динамиката на фобиите

Какви са причините за възникването на фобия ?
Фобията възниква когато човек грешно асоциира дадена ситуация или обект със заплаха. Това е силен интензивен страх , който бива активиран от инстинкта за самосъхранение наречен борба или бягство, който от своя страна се активира автоматично когато има наличие на някакъв вид опасност - истинска или въображаема. Тази реакция бива активирана директно от подсъзнанието - за да може да се реагира моментално и да се спасим от заплахата. Тук логиката не участва - няма време за нея, изисква се моментална реакция. Човек на съзнателно ниво може да осъзнава че страхът му е нелогичен, но това няма да му помогне. Фобията може да има един или множество аспекти (вградени страхове) В дадена ситуация на подсъзнателно ниво могат да бъдат активирани множество различни страни на проблема, допринасящи за общото състояние на страх. За да създаде проблема , подсъзнанието използва своите ресурси - минал опит , спомени, асоциации, придадени значения, емоции. Това е състояние на транс, в което индивида попада всеки път , когато определени аспекти на проблема биват активирани в подсъзнанието му. Това могат да бъдат различни звуци, миризми, думи, образи и други. Активирането на тези аспекти продуцира моментално промяна в емоционалният статус, понякога са налични и автоматични негативни мисли.
Ще разгледаме как преодоляването на фобия може да бъде постигнато с Техниката за емоционална свобода.
Докато човек е фокусиран върху проблема си , в случая фобия която предизвиква реакция на страх в тялото, енергийната му система бива дисбалансирана. Използвайки точките които биват начало на енергийните канали в тялото, се изпращат допълнително импулси по тези меридиани които балансират енергията. В резултат на това значението в мозъка се променя и негативните емоции изчезват. Много важно в случая е да се адресират всички аспекти на проблема за да може той да изчезне напълно. Понякога когато е останал дори и един аспект ,който продължава да действа - проблемът на повърхността остава непроменен. В някои случаи може да съществува психологически обрат - той е наличен когато човек на подсъзнателно ниво се съпротивлява срещу преодоляването на проблема. Ако той е наличен процедурата - стимулирането на меридианите не носи никакъв ефект. С тази цел в техниката се прави предварителна настройка , която цели временно да премахне психологическият обрат, за да може техниката да подейства.
При използването на Невро Лингвистино Програмиране (НЛП) за преодоляване на фобия се използват различни методи включително двойна дисасоциация и неутрализация на негативни котви, в резултат на което смисълът на ситуацията се променя и тя вече не предизвиква реакция на страх.

Няма коментари:

Публикуване на коментар