сряда, 27 март 2013 г.

Как физически симтоми ви дават сигнал за Емоционални и Мисловени статуси


Според Афторът Луиз Хей и ученът Брус Липтон , физическите симптоми са само осезаеми доказателства за това какво се случва във вашето подсъзнание и как наистина се чуствате дълбоко в себе си. Вашите емоции играят решаваща роля в осигуряването на удолетворението на нуждите ви. Така че ако те са игнорирани, вашото подсъзнание трябва да намери друг начин да предаде това съобщение и да ви помогне да видите че дълбоките ви нужди не са удолетворени. Симтомите са начинът по който тялото ви предупреждава че сте извън баланс. Животните и хората показват физически симптоми когато имат небалансиран емоционален статус.
Как се случва това ? Вески път когато имате мисъл или чувство , вашето тяло освобождава малки химически протеини наречени невропептиди. Има повече от хиляда различни невропептиди – всеки отключващ свой специфичен физиологически ефект. Без невропептидите нашето тяло не може да функционира. Хормоните например са невропептиди, както са ендорфините и адреналина.

Когато вашите мисловни и емоционални статуси са извън баланс, резултата е нверопептиди които започват да създават физически симптоми. Всеки продължителен негативен мисловен статус ще отслаби отговаряща зона във тялото ви. Това се случва в продължителен период от време, така че по времето в което усещате симптомите, вече сте държали този статус на съзнание отдавна.


неделя, 10 март 2013 г.

Синдром на плахия мехур

Синдромът на плахият мехур е състояние при което индивида не може да уринира при липса на достатъчно уединение, когато някой може да го види или чуе. Сега ще обясним как действа механизмът му. Това състояние спада към социалните фобии. Английските му наименования са shy bladder, paruresis (паруреза, парурезис ), shy bladder syndrome, bashful bladder, pee shy, shy cock. Смята се че около 7 % от населението страда от този вид фобия. Като 90 % са мъже и само 10 % от тях жени. Обикновено възниква от отключваща начална травмираща случка, при която индивидът се почуства заплашен. В последствие подсъзнанието автоматично включва реакцията на борба или бягство (механизмът за самозащита), всеки път когато той е в подобни условия. Включването на тази система води до автоматичното стягане на вътрешният пръстеновиден мускул , който задържа урината в пикочният мехур. На следващата снимка този мускул се нарича на английски " Urethral sphincter"

Човек има съзнателен контрол само върху външния пръстеновиден мускул (external urethral sphincter), но подсъзнанието му контролира вътрешния и по този начин уринирането става невъзможно. Това създава допълнително цикъл на безпокойство. Индивида започва да избягва тези ситуации, за да не попадне в подобна ситуация отново. Страховете които обикновено стоят зад това са " Ще ме помислят за странен, какво ще си кажат другите, ще ме помислят за луд, слаб, ако се забавя повече ще се чудят какво става, хората ме чакат и.т.н. Хората имат различно ниво на страх , при по-слабите случаи , човек изпитва затруднения от време на време при използването на писоар в натоварени тоалетни, а в най-тежките случаи може да ползва само тоалета в къщата си и когато няма никой у тях. Много от хората които имат тази фобия споменават че е намалявала и изчезвала и отново се е връщала според степента на общо безпокойство в различните периоди от живота им. Начинът за преодоляването и е първо чрез анализиране и осъзнаване на страховете в конкретната ситуация и в последствие променяне на мисловните модели и премахване на причинителите на безпокойството в основата. Ако се нуждаете от повече информация и съвети относно темата , може да се свържете с мен чрез email: skyreader@abv.bg или чрез скайп: naturefurry